Mördarsniglar

Spansk skogssnigel  
* Kallas mördarsnigel på grund av sin stora aptit och för att den ibland äter upp andra av sin art.
*  Är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men färgen kan variera från nästan svart till orange. Blir 7- 15 cm lång.
* Har sitt ursprung på den Iberiska halvön. I Sverige har den inga naturliga fiender.
* Trivs bäst i 8- 10 plusgrader. Milda vintrar och regniga somrar är idealiska förhållanden.

Håll ordning i trädgården och städa runt trädgårdslandet och rabatterna så att sniglarna inte kan söka skydd där. Ta bort fallfrukt och annat lockande. En dåligt skött kompost, lövhögar och högt gräs kan också ge sniglarna mat, skydd och en bra miljö för äggläggning.

Börja bekämpningen på våren. Då har man en begränsad population, det är ungsniglarna som inte kommit i gång och lagt ägg.

Samla aktivt in sniglar – särskilt tidig morgon och kväll när de är aktiva. Det är arbetskrävande men effektivt om det utförs regelbundet varje dag under flera veckor.

Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.

Sniglarna kan
klippas itu cirka 5 millimeter från huvudändan eller avlivas i kokande vatten. Då dör de snabbt och smärtfritt och kan sedan grävas ned.

Plocka dem med stekpincett och lägg dem i en dunk med koncentrerad spolarvätska. De dör direkt, sjunker till botten och det luktar ingenting. Sedan får man tömma dunken och gräva ned. Men låt inte vätskan bli för utspädd – då dör de inte direkt.

Gräv hål som
bildar fällor och ställ ned en skål med öl eller en öppen flaska öl för att locka dit sniglarna. Töm fällan dagligen.

Lägg ut kalk och sågspån
som en barriär runt trädgården eller de växter man vill skydda. Det hindrar sniglarna från att komma in. Nackdelen är att barriären luckras upp vid regn och då får man lägga ut mer. Kaffesump och mosad rabarber sägs också kunna ha effekt.

Hästkastanjer
som samlats in på hösten kan malas och läggas ut runt trädgården eller växter man vill skydda. Forskare i Österrike har funnit att sniglarna inte tål kastanjeblandningen och håller sig borta.


Tvätta eller byt jord och krukor på nya plantor innan du sätter ut dem i trädgården för att förhindra att små sniglar eller snigelägg sprids.
Särskilda elstängsel stänger ute mördarsniglarna och gör bekämpningen innanför effektiv.

Använd särskilda motmedel. I Sverige finns tre godkända produkter som får användas av privatpersoner - Ferramol Snigel Effekt, Snigel Fritt och Nemaslug.

Nemaslug är en ny produkt mot sniglar. Den nematod som Nemaslug innehåller är inte känd för att orsaka sjukdom eller andra besvär hos andra organismer än sniglar och snäckor. Nematoden dör vid temperaturer över 25°C.

Både Ferramol Snigel Effekt och Snigel Fritt innehåller järnfosfat. Sniglarna dör då de äter ämnet. Ferramol Snigel Effekt säljs också under namnen Tanaco Snigelgift, CurEra Snigel, Greenline Snigelgift, Tanaco Snigelmedel, Greenline Snigelmedel. Ferramol Snigel Effekt och Snigel Fritt har båda funnits på marknaden sedan 2001.

(Källor: Odla.nu, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och bioforsk.no)

 
 

Karta

© 2010 Kerold Klang

Klicka för större.

Facebook

Viktigt

Uppladdade filer är endast tillgängliga för inloggade användare.

Numera måste en registreringskod anges när du skaffar ett medlemskonto. Koden är tredje färgen i följande: blå röd vit gul svart

Vilka är aktiva?

För närvarande är 0 användare och 0 gäster aktiva.